Αρχική » Συχνές Ερωτήσεις
 

Frequently Asked Questions

Ποια είναι η διαφορά ψυχολόγου, ψυχοθεραπευτή και ψυχιάτρου;

Ο Ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας που μελετάει την ανθρώπινη συμπεριφορά, τόσο τη φυσιολογική όσο και την αποκλίνουσα. Ασχολείται με την αξιολόγηση, τη θεραπεία και την έρευνα. Ο Ψυχολόγος είναι απόφοιτος κάποιου Τμήματος Ψυχολογίας και κατέχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους. Το επάγγελμα ρυθμίζεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος περιλαμβάνει κανόνες που αφορούν τις σχέσεις ψυχολόγου και θεραπευόμενων, το ήθος του ίδιου του ψυχολόγου και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση του επαγγέλματος. Υπάρχουν αρκετές ειδικότητες στην ψυχολογία, όπως η κλινική ψυχολογία, σχολική ψυχολογία, ψυχολογία της υγείας, κλινική νευροψυχολόγια κ.α.

Ο Ψυχοθεραπευτής είναι ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε μία συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση μετά τις βασικές του σπουδές. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται από εταιρίες ή ινστιτούτα, τα οποία πληρούν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και είναι αναγνωσμένα από τους αντίστοιχους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνής συλλόγους. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα διαρκεί περίπου 4χρόνια και περιλαμβάνει θεωρία και κλινική εκπαίδευση.

Ο Ψυχίατρος είναι γιατρός, ο οποίος έχει ειδίκευση στην Ψυχιατρική. Είναι ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να χορηγήσει ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή.

Ποια είναι η διαφορά ψυχοθεραπείας, ψυχανάλυσης, και συμβουλευτικής;

Η Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία στην οποία ο ψυχοθεραπευτής συνεργάζεται με τον θεραπευόμενο προς την επίλυση των προβλημάτων και διαταραχών του δεύτερου, ανάλογα με τη θεραπευτική μέθοδο που ακολουθεί ο ψυχοθεραπευτής (γνωσιακή-συμπεριφοριστική, συστημική, ψυχοδυναμική κτλ).

Η Ψυχανάλυση αποτελεί μία ειδική θεραπευτική προσέγγιση, που ακολουθεί συγκεκριμένη θεωρία και μέθοδο.

Η συμβουλευτική είναι η διαδικασία η οποία διευκολύνει την επίλυση των ζητημάτων του συμβουλευόμενου, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ατόμου και στην προσωπική ανάπτυξη και δεν συνίσταται στην απλή παροχή συμβουλών. Συνήθως χρησιμοποιείται σε πιο ήπια ζητήματα.

Γιατί και πότε οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία;

Οι άνθρωποι απευθύνονται στον ψυχολόγο για να αντιμετωπίσουν μία συναισθηματική δυσκολία, μία δυσκολία στις σχέσεις τους με τους άλλους ή τον εαυτό, μια κρίση, ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Άλλοι επιθυμούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα. Συνήθως, πριν το άτομο αποφασίσει να απευθυνθεί για ψυχολογική υποστήριξη σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας έχει προσπαθήσει να επιλύσει μόνο του τις δυσκολίες ή συζητώντας το με φίλους, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Αυτό ίσως σημαίνει ότι τα ζητήματα είναι πιο σύνθετα και ότι χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία παρέχει το πλαίσιο όπου μπορείς να μιλήσεις για τον εαυτό σου και τη ζωή σου σε κάποιον ο οποίος είναι εκπαιδευμένος στο να ακούει και να κατανοεί τις δυσκολίες σύμφωνα με επιστημονικές αρχές. Η κατανόηση των προβλημάτων αυξάνει τη δυνατότητα για τη σωστή διαχείρισή τους. Ο θεραπευτής μαζί με τον θεραπευόμενο συνεργάζονται στα πλαίσια μιας κοινής προσπάθειας, που έχει στόχο να βοηθήσει τον θεραπευόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με έρευνες, η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική και προτείνεται σε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων.

Γιατί να πάω στον ψυχολόγο αφού τα συζητάω με τους φίλους μου;

Οι φίλοι είναι ένα σημαντικό υποστηρικτικό δίκτυο. Ωστόσο, δεν μπορούν πάντα να είναι αντικειμενικοί και η συζήτηση μαζί τους δεν αποτελεί μία στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Η σχέση με τον ψυχολόγο είναι επαγγελματική και έχει στόχο την επίλυση των προβλημάτων μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Πώς να επιλέξω ψυχολόγο-θεραπευτή;

Αρχικά, είναι σημαντικό ο ψυχολόγος να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στη συνέχεια, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών του να είναι συναφής με το αίτημά σας. Για παράδειγμα, ο κλινικός ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος και ασχολείται με ένα εύρος ψυχικών δυσκολιών. Επίσης, είναι απαραίτητο να είναι εκπαιδευμένος σε μία θεραπευτική προσέγγιση.

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία διαρκεί ανάλογα με τις υπάρχουσες δυσκολίες ή αυτές που ενδέχεται να προκύψουν, αλλά και από τους στόχους που θα τεθούν σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 50 λεπτά και η συχνότητα είναι συνήθως εβδομαδιαία. Συνήθως χρειάζεται κάποιος αριθμός συνεδριών πριν αρχίσουν να πραγματοποιούνται αλλαγές.

Είναι απόρρητα αυτά που θα καταθέσω στον ψυχολόγο;

Ναι, υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια. Ο Ψυχολόγος δεσμεύεται από το απόρρητο σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων.