Αρχική » Θεραπεία » Κλινική Ψυχολογία
 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ


Ο Ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη, την κατανόηση και ερμηνεία των ψυχικών φαινομένων καθώς και με τις εκδηλώσεις της φυσιολογικής και αποκλίνουσας συμπεριφοράς, τόσο των ατόμων όσο και των κοινωνικών ομάδων. Ο Ψυχολόγος είναι απόφοιτος κάποιου Τμήματος Ψυχολογίας και κατέχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


Η Κλινική Ψυχολογία είναι εφαρμοσμένος κλάδος της επιστήμης της ψυχολογίας με αντικείμενο

  • την πρόληψη
  • την αξιολόγηση
  • τη θεραπεία και αποκατάσταση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και των ψυχικών διαταραχών.
Ο Κλινικός Ψυχολόγος είναι κατ’αρχήν Ψυχολόγος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην αξιολόγηση, στη διάγνωση και στην παρέμβαση των δυσλειτουργικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.Για την απόκτηση του τίτλου του Κλινικού Ψυχολόγου απαιτείται τριετής μεταπτυχιακή φοίτηση σε κάποια πανεπιστήμιο. Ο Κλινικός Ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος σε ένα εύρος ψυχικών δυσκολιών και διαταραχών και στα πλαίσια των σπουδών του πραγματοποιεί κλινική άσκηση σε δομές ψυχικής υγείας, όπως νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας. Κατά την άσκηση του κλινικού του έργου ακολουθεί το μοντέλο του επιστήμονα-επαγγελματία (Corrie&Callahan, 2000). Η έρευνα επίσης είναι αναπόσπαστη δραστηριότητα του Κλινικού Ψυχολόγου.

Την επιστημονική βάση της Κλινικής Ψυχολογίας αποτελεί το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, στο οποίο βασίζεται η παρέμβαση για την τροποποίηση της συμπεριφοράς. Η Κλινική Ψυχολογία στοχεύει όχι μόνο στη μείωση της ψυχολογικής δυσφορίας αλλά και στην επαύξηση και προαγωγή της ψυχολογικής ευεξίας (Conway&MacLeod, 2002).

Η Ψυχολογική αξιολόγηση είναι αποτελεί βασικό ρόλο του κλινικού ψυχολόγου. Τα ψυχομετρικά τεστ είναι εργαλεία για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της προσωπικότητας και της ψυχοπαθολογίας.