Αρχική » Υπηρεσίες » Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
 

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ


Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά, αρνητική εικόνα σώματος και προσπάθειες απώλειας βάρους ή ελέγχου του βάρους. Το σχήμα και το βάρος του σώματος κατέχουν κεντρική θέση για την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Τα δυσλειτουργικά διατροφικά μοτίβα επηρεάζουν τη σωματική υγεία του ατόμου καθώς και την ψυχοκοινωνική λειτουργικότητά του.

ΒΟΥΛΙΜΙΑ


Τα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχογενούς βουλιμίας είναι τα επεισόδια υπερφαγίας και η χρήση αντισταθμιστικών συμπεριφορών. Κατά τη διάρκεια ενός υπερφαγικού επεισοδίου το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και νοιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του ώστε να σταματήσει να τρώει. Αυτό προκαλεί αισθήματα άγχους και ενοχών. Στη συνέχεια, για να αποτρέψει την απόκτηση βάρους, καταφεύγει σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η χρήση καθαρκτικών ή διουρητικών, η πρόκληση εμέτου, η νηστεία, η υπερβολική άσκηση.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ


Η διαταραχή υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα υπερφαγικά επεισόδια, τα οποία συνοδεύονται με τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα:

  • λήψη τροφής πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
  • υπερβολική λήψη τροφής μέχρι το άτομο να νοιώσει άβολα
  • μεγάλες ποσότητες τροφής, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει αίσθηση πείνας
  • το άτομο τρώει μόνο του επειδή νοιώθει ντροπή για την ποσότητα της τροφής
  • αισθήματα ενοχής και κατάθλιψης μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
Η διαταραχή υπερφαγίας συνήθως εμφανίζεται σε υπέρβαρα άτομα.

ΑΝΟΡΕΞΙΑ


Το βασικό χαρακτηριστικό της ψυχογενούς ανορεξίας είναι η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα φυσιολογικό βάρος για την ηλικία και το ύψος του καθώς και ο έντονος φόβος μήπως παχύνει, παρόλο που το βάρος του βρίσκεται κάτω από το κανονικό. Τα άτομα περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουν, έχουν σημαντική απώλεια βάρους, διαταραγμένη εικόνα σώματος και στις γυναίκες μπορεί να υπάρξει αμηνόρροια.